Cu toate că sunt încă controversate şi greu acceptate de români, şase dintre cele mai importante exemple de arhitectură comunistă din România vor fi introduse într-un circuit cultural european. Este vorba de mai multe clădiri din Europa de Sud-Est care aparţin regimului totalitar.
Potrivit cronicadeiasi.ro citat de realitatea.net, este vorba despre proiectul Arhitectura Regimurilor Totalitare din secolul al XX-lea în Managementul Urban (ATRIUM), prin care mai multe clădiri controversate, dar simbolice pentru regimul comunist, vor fi introduse într-un circuit turistic european.
Proiectul a pornit de la iniţiativa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a urmărit să valorifice potenţialul turistic cultural din perioada regimului comunist din România şi astfel să atragă un număr cât mai mare de turişti străini.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este parteneră în acest proiect alaturi de alţi 18 parteneri care provin din 11
ţări din Europa de Sud-Est.
ATRIUM, o oportunitate pentru turismul românesc
Cele 6 cladiri comuniste din România (Palatul Parlamentului, Casa Scânteii, Teatrul Naţional din Bucureşti, Monumentul închinat Eroilor Neamului din Bucureşti, Complexul Unirea din Iaşi şi Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava) vor face parte dintr-un circuit cultural European alături de alte clădiri din Europa aparţinând regimului totalitar.
Printre acestea se numără şi Universitatea din Patras, Piaţa Libertăţii din Bratislava, Palatul Naţional de Cultură din Sofia, dar şi Piaţa Revoluţiei din Ljubljana şi Monumentul închinat eroilor din Forli.
"Proiectul ATRIUM deschide o nouă oportunitate de a creşte numărul turistilor straini, oportunitate de care trebuie sa profitam si pe care trebuie sa o valorificam la maxim", a declarat pentru sursa citată Alina Ifrose, Manager de Comunicare în cadrul proiectului.
@