Valul de căldură care a pus stăpânire pe aproape toată ţara nu a creat până acum probleme craiovenilor. În ciuda temperaturilor excesive din ultimele zile, în Bănie s-au înregistrat puţine cazuri de persoane care au avut de suferit de pe urma caniculei. Din datele oferite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJU) Dolj, în ultimele zile, şapte persoane au ajuns la spital şi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat în stradă. „Nu am avut multe cazuri, semn că oamenii au înţeles cum trebuie să se protejeze de căldură. Luând în calcul ultimele două zile, în prima a existat un număr mai mare de solicitări la Serviciul de Ambulanţă, cu 11% peste media apelurilor, însă în următoarea zi acesta a scăzut cu 12%. Este bine că nu am avut situaţii deosebite“, a spus dr. Iulia Stănculescu, director medical la SJU Dolj.
Sfaturi
de la specialişti
În această perioadă, medicii vin în întâmpinarea populaţiei cu o serie de sfaturi utile. Ei ne recomandă să ne hidratăm fără să aşteptăm să apară senzaţia de sete și să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, dar şi lactate (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă).
Medicii ne mai sfătuiesc să evităm consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), „deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii“, dar şi evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), „deoarece acestea sunt diuretice“.
„Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise“, mai spun specialiştii. Tot medicii ne sfătuiesc să acordăm imp