O companie germană cu sediul în Arad intenţionează să investească anul acesta 5 milioane euro în constituirea unor plantaţii de 'arbori minune', paulownia, în zona de vest a României, judeţul Arad fiind unul dintre judeţele alese pentru derularea proiectului care se va întinde pe o perioadă de minimum 15 ani.
'Pentru anul acesta am prevăzut un buget de 5 milioane euro, sumă din care vor fi acoperite costurile înfiinţării, începând cu luna septembrie a acestui an, a unor plantaţii cu suprafaţa de 200 până la 350 de hectare de arbori din specia Kiri Maximus (un hibrid al arborelui Paulownia, precum şi pentru pregătirea altor terenuri pe care vor fi plantaţi ulterior, puieţi din aceeaşi specie', a declarat duminică, pentru AGERPRES, Aurel Dumitrescu, Development Manager în cadrul 'Kiri Project Development'.
Planurile pentru România ale companiei germane nu se opresc însă aici, nemţii dorind să planteze cu arbori din această specie circa 3.500 de hectare în zona de vest a ţării.
'Am purtat şi vom purta discuţii cu proprietari de terenuri, deoarece intenţionăm să luăm în arendă mai multe mii de hectare în zona de vest a ţării, în primul rând în judeţele Arad şi Timiş, judeţe unde clima este propice, iar mentalitatea oamenilor este alta', a precizat Aurel Dumitrescu.
Potrivit sursei citate, arborele de paulownia este originar din Asia, fiind cunoscut şi sub denumirea de 'copacul Păsării Phoenix', putând fi plantat atât în zone de şes, cât şi de deal, până la o altitudine de 1.200 m.
Noua varietate, numită Kiri Maximus, perfect adaptată condiţiilor climatice din Europa, a fost dezvoltată şi adusă la maturitate de către specialiştii companiei, în urma unei munci de cercetare de mai mulţi ani. Această nouă varietate a fost deja testată timp de mulţi ani, compania având plantaţii pilot în Germania, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.
Paul