Luna viitoare, UE ar putea lua decizii de care depinde viitorul monedei unice: crearea unei uniuni bancare, aprobarea ajutoarelor pentru Grecia şi intervenţia BCE pe piaţa datoriilor suverane.
Neîncrederea dintre statele îndatorate din zona euro şi cele cu economii puternice a ajuns la cote alarmante. Septembrie este văzut de mulţi analişti şi experţi ca un moment „crucial" pentru Uniunea Europeană, după cum a afirmat un înalt oficial din zona euro, citat de Reuters. Pe 12 septembrie, Curtea Constituţională a Germaniei se va pronunţa asupra tratatului de instituire a fondului permanent de urgenţă a zonei euro, a cărui capacitate de împrumut este estimată la 500 de miliarde de euro. Pentru zona euro, o decizie favorabilă este extrem de importantă, notează Reuters, pentru că Germania este cel mai important finanţator al acestui fond.
O altă problemă care ar putea complica modificările necesare pentru salvarea monedei vine din Olanda, unde alegerile parlamentare din 12 septembrie pot aduce la putere Partidul Socialist, care se opune unora dintre planurile UE pentru salvarea euro. Există temeri că, dacă socialiştii intră într-o coaliţie de guvernare, aceştia ar putea influenţa votul Olandei privind acordarea de ajutoare statelor aflate în dificultate, precum Grecia.
Pe 13 şi 14 septembrie, miniştrii de Finanţe din UE vor discuta acordarea noii tranşe de împrumut pentru Grecia, care a aflat săptămâna trecută de la şeful Eurogrupului, Jean Claude Juncker, şi de la cancelarul german, Angela Merkel, că nu mai primeşte păsuiri.
Uniune bancară
Atena ar putea rămâne în septembrie fără bani, iar deciziile privind tranşa amânată a ultimului pachet de salvare sunt aşteptate. „În aproape 20 de ani de activitate în afaceri europene, n-am cunoscut o stare de lucruri precum cea din prezent", a declarat un diplomat din zona euro citat de Reuters. @N_