Senatorul PNL Ioan Ghişe încearcă să întoarcă, printr-un proiect aiuritor, verdictul Curţii Constituţionale privind referendumul.
Procedurile pentru reinstalarea lui Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial au intrat pe ultima sută de metri. Aleşii se reunesc astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Chiar dacă procedura pare simplă, deputaţii şi senatorii fiind nevoiţi doar să se prezinte la şedinţa plenului, pentru ca apoi decizia să fie trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, drumul lui Traian Băsescu spre Cotroceni s-ar putea împotmoli.
Portiţe regulamentare
Elementul-cheie al şedinţei de astăzi este întrunirea cvorumului. Conform regulamentului, pentru a se ajunge la momentul citirii deciziei CCR, în sala de plen trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din senatori şi deputaţi, iar acest procent nu se poate înregistra fără prezenţa parlamentarilor USL. Înainte de a se citi motivarea CCR, social-liberalii pot cere verificarea prezenţei. Dacă numărul de semnături arată că sunt suficienţi parlamentari în sală, motivarea poate fi citită. În caz contrar, preşedintele şedinţei amână momentul citirii şi totodată împiedică publicarea motivării în Monitorul Oficial. Prin boicotarea şedinţei plenului, parlamentarii USL pot amâna întoarcea lui Traian Băsescu la Cotroceni.
„În situaţia în care nu se va ajunge la o prezenţă suficientă, decizia CCR mai poate fi citită numai cu o singură condiţie: nimeni să nu invoce cvorumul. „Dacă cineva cere ca prezenţa să fie verificată şi se constată că nu este cvorum, atunci şedinţa se opreşte. Însă, dacă nu există cvorum, dar nimeni nu-l invocă, se poate merge mai departe, iar hotărârea poate fi citită", a explicat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă.
„Băsescu a fost demi