Oricat ne-am feri, oricat am fi de grijulii cu noi insine si cei dragi noua, trebuie sa stim ca toxinele sunt peste tot: acasa, la serviciu, pe strada, in mancare si bauturile pe care le consumam si, vrem, nu vrem, ne invadeaza organismul in fiecare zi.
De aceea este nevoie ca, din cand in cand, sa facem cate o cura de detoxifiere cu ceaiuri sau alimente cu proprietati detoxifiante.
Detoxifierea, curatarea organismului de toxinele care se depun pe toate organele, din diferite motive, este un proces de durata, tine de fapt, toata viata, si presupune multa rabdare, dar mai ales disciplina, vointa si informatii pentru a sti ce sa faci, cum sa procedezi, la ce sa renunti si ce trebuie sa adopti, daca-ti convine sau nu.
Cel mai puternic detoxifiant, ieftin si la indemana tuturor, care curata interiorul organismului uman, este apa. Nu numai ca potoleste setea, dar are si rol de detergent de aceea, nu intamplator, nutritionistii recomanda consumul a doi litri de apa pe parcursul a 24 de ore.
Usturoiul, recunoscut ca cel mai puternic antibiotic natural, este un detoxifiant de exceptie de care de regula, fuge lumea pentru ca miroase neplacut si puternic. Consumat zilnic insa, drept condiment sau cate un catel taiat in bucati si baut cu apa, usturoiul stimuleaza ficatul sa produca enzime care sa curate organismul de toxine.
Ceapa, alba sau rosie, dar neaparat cruda, ocolita ca si usturoiul tot din cauza mirosului intepator, se recomanda mai ales, fumatorilor, deoarece are darul de a micsora simtitor riscul de cancer pulmonar. De mirosul de ceapa si usturoi se scapa usor strivind intre dinti o boaba de cafea sau frunze de patrunjel.
Castravetii contin 95% apa, o apa speciala, pentru ca e plina de vitamine si saruri minerale. Consumati regulat, macar in perioada cand in piete se gasesc cei de gradina, castra