Efectul imediat al invalidării referendumului este o scădere în intențiile de vot pentru USL și o creștere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu. Cel puțin așa arată două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, în ziua când CCR trebuia să dea verdictul, iar celălalt a doua zi. Conform sondajelor realizate de institutul condus de sociologul Vasile Dâncu, membru al PSD, invalidarea referendumului a adus USL la 54%, chiar dacă în preajma referendumului, Uniunea se situa în jurul a 64%.
Este deci, pentru prima oară când USL scade spre 50%. Uniunea a reuşit chiar performanţa de a scădea 5 procente într-o singură zi. Astfel, pe 21 august, 59% dintre respondenţi au declarat că vor vota cu USL, în timp ce doar la o zi după invalidarea referendumului 22 august, intenţia de vot a Uniunii a scăzut la 54%. De altfel, după anunţarea rezultatului referendumului, scăderea în sondaje a USL a fost constantă. Astfel dacă pe 30 iulie, Uniunea pornea de la o intenţie de vot de 64%, atunci urmare a refuzului de a accepta rezultatul referendumului şi a încercărilor de a modifica listele electorale, a scăzut la 61% pe 31 iulie, la 59% pe 21 august, pentru a ajunge la 54% la o zi după invalidarea referendumului.
Traian Băsescu şi PDL, beneficiarii suspendării
Dacă USL a scăzut, atunci, în contrapondere, PDL a crescut cu 9 procente în perioada 30 iulie- 22 august. Astfel, dacă pe 30 iulie, PDL avea o intenţie de vot de 14%, atunci pe 22 august, după ce Curtea a anunţat invalidarea referendumului, partidul condus de Vasile Blaga a ajuns la 23%. Cum se explică această creştere? În această perioadă, dincolo de acţiunile USL ce aveau drept scop modificarea listelor electorale, PDL a anunţat că, alături de alte forţe de dreapta intenţionează construirea unui pol care se doreşte a fi o alternativă la USL. Pe acest fond, profitând de greşelile adversari