Daca si tu esti vrajit de iluziile optice, poate ar trebui sa-ti amintesti mai des ca, adesea, simturile tale nu sunt de incredere, pot fi pacalite usor. Daca ai senzatia ca simtul gustului nu este unul dintre acestea, gandeste-te de doua ori.
Adevarul e ca, la fel ca si celelalte simturi, acesta poate fi manipulat de o serie intreaga de factori, aflati in afara controlului tau. Iata cateva exemple, conform Cracked:
Ce a mancat mama ta, in timpul sarcinii, conteaza
Bineinteles ca hrana din copilarie si-a pus pecetea, influntandu-ti gusturile pe intreg parcursul vietii. Insa totul incepe mult mai devreme.
Un studiu realizat in Philadelphia, care a presupus ca gravidelor sa li se administreze suc de morcovi in timpul sarcinii si apoi, cand alaptau, a aratat ca odraslele acestor femei pur si simplu nu se puteau satura de aceasta bautura mai tarziu. Si e vorba, totusi, de suc de morcovi...
Asta pentru ca alimentele consumate de femei dau gust atat lichidului amniotic, cat si laptelui secretat de acestea.
Eticheta, chiar daca minte
Nu e o surpriza faptul ca oamenii cred ca mancarea ambalata multicolor, purtand etichete care de care mai fistichii, este mai buna decat restul, care se cumpara in cutii de un gri cenusiu, deloc apetisante. Asta chiar daca e vorba de aceeasi calitate a produsului. De aceea si exista aceste etichete, iar cei care le concep castiga bani de pe urma muncii lor. Insa felul in care ne influenteaza o eticheta experienta gustului merge mult mai departe de atat.
Un experiment in cadrul caruia un produs a fost etichetat ca avand continut scazut de grasimi, acelasi produs fiind apoi etichetat ca avand continut integral de grasimi, fara ca intre cele doua sa existe insa vreo diferenta, a aratat ca subiectii considerau a doua versiune, cu grasimi, ca fiind superioa