Planul USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu a eşuat, iar efectul se resimte imediat la nivelul populaţiei.
Cele două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, chiar în ziua deciziei Curţii Constituţionale (CCR) de a invalida referendumul, iar celălalt a doua zi, arată că USL a coborât la 54%, în ceea ce priveşte intenţia de vot a românilor. Comparând rezultatele celor două zile în care a fost efectuat sondajul, USL a reuşit contraperformanţa de a scădea 5 procente în doar 24 de ore.
Astfel, pe 21 august, 59% din respondenţi au declarat că vor vota cu USL, în timp ce la o zi după invalidarea referendumului, 22 august, intenţia de vot a Uniunii a scăzut la 54%. Este pentru prima dată când tandemul social-liberal scade spre 50%. De altfel, după anunţarea rezultatului referendumului, scăderea în sondaje a USL a fost constantă. Astfel, dacă pe 30 iulie, Uniunea pornea de la o intenţie de vot de 64%, pe 31 iulie, odată cu încercările de a modifica listele electorale, USL a coborât la 61%, pentru ca limita minimă să fie înregistrată imediat după decizia CCR, 54% .
În schimb, de pe urma referendumului au profitat democrat-liberalii. PDL a înregistrat o creştere de 9 procente în perioada 30 iulie- 22 august. Astfel, dacă pe 30 iulie, PDL avea o intenţie de vot de 14%, atunci pe 22 august, după decizia CCR, partidul condus de Vasile Blaga a ajuns la 23%.
Băsescu, marele câştigător
În urma invalidării referendumului, Traian Băsescu a reuşit un dublu succes: şi-a păstrat scaunul prezidenţial şi a câştigat la capitolul imagine. Dacă pe 21 august, în ziua în care Curtea a invalidat referendumul, numai 13% din cei întrebaţi cu cine ar vota la alegerile prezidenţiale îl preferau pe Traian Băsescu, a doua zi, procentul celor care declarau că ar pune ştampila în dreptul preşedintelui suspendat crescuse la 23%.
În to