Ziua naţională a Republicii Moldova, 27 august, a fost sărbătorită şi la Bucureşti, duminică, de un grup de circa 20 de oameni adunaţi în faţa ambasadei moldovene, unde au ciocnit un pahar de şampanie şi au prezentat o petiţie în care cer ca această zi să devină sărbătoare legală şi în România.
Manifestarea a fost organizată de două asociaţii care militează pentru unirea României şi Republicii Moldova - Grupul informal de gândire şi de acţiune "România Vie", fondat de un grup din Bucureşti, dar având membri şi din alte oraşe ale ţării, şi Platforma Civică Acţiunea 2012, care grupează circa 30 de organizaţii de pe ambele maluri ale Prutului.
Aceste asociaţii semnează o petiţie, pe care o vor depune luni la Camera Deputaţilor, în care cer ca data de 27 august - Ziua naţională a Republicii Moldova - să devină sărbătoare legală şi în România.
În Republica Moldova, pe 27 august se sărbătoreşte adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică din 1991. La aceeaşi dată în 1989 s-a ţinut Marea Adunare Naţională la Chişinău, în care s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.
Duminică, după ora 17.00, aproximativ 20 de persoane, printre care Alexandru Surcel, membru fondator al Grupului informal de gândire şi de acţiune "România Vie", şi George Simion, coordonatorul Platformei Civice Acţiunea 2012, au ciocnit un pahar de şampanie, acompaniat de pişcoturi, în faţa sediului Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, urând românilor "La mulţi ani!". Surcel, care a împărţit petiţii jurnaliştilor prezenţi, purta o ie cu chimir la brâu, iar ceilalţi erau îmbrăcaţi majoritatea elegant. Ei au avut permisiunea ambasadei pentru această manifestare şi au putut staţiona pe trotuarul din faţa sediului.
În petiţie se spune că 27 august este "o dată relevantă nu numai strict pentru basarabeni, ci pentru întrea