Mai multe ONG-uri de mediu cer oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan, care ar fi execute fără respectarea legislaţiei de mediu şi prin care sunt distruse mai multe râuri, ministrul Rovana Plumb promiţând că luni va face verificări la faţa locului.
ONG-urile care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România au reclamat de mai multe ori că albiile râurilor de munte Capra, Buda şi Otic, din judeţul Argeş, şi odată cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale.
Ministerul Mediului spune că în perioada perioada iunie-august au fost făcute controale pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările în vigoare în cazul microhidrocentralelor din judeţul Argeş.
Totodată, ministrul Rovana Plumb va merge luni în judeţul Argeş, pentru a evalua situaţia construcţiilor de microhidrocentrale şi pentru a dispune măsurile necesare, potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor.
Organizaţiile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta au anunţat că vor organiza, luni, o acţiune de protest în zona râului Capra, scrie Mediafax.
Directorul executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, a declarat, duminică, că ONG-urile de mediu cer autorităţilor să ia măsuri urgente pentru oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan.
Dan Bărbulescu a precizat că în cazul lucrărilor de construire a microhidrocentralelor pe râurile Buda, Capra şi Otic, din Masivul Făgăraş, judeţul Argeş, este încălcată legislaţia de mediu.
El a dat ca exemplu râul Capra, unde lucrările de construcţie au afectat semnificativ albia râului prin lucrări de excavare, derogare, dinamitare şi săpare a malurilor, fapt total interzis de legislaţia în vigoare. Totodată, Dan Bărbulescu a precizat că secţiunea de curgere a apei a fost îngustată