Buna intelegere cu partenerii europeni pare sa treaca prin vremuri tulburi. Politic am inceput sa ne credem destepti si sa aratam ca suntem experti in a ocoli angajamentul pentru democratie, iar administrativ, in gestionarea fondurilor europene, ne aratam nedemni de accesul la ele. Interactiunea noastra cu UE este mai usor de inteles prin cateva analogii.
Probleme cu participarea
Participarea oamenilor la sisteme supraindividuale, de la familie pana la viata poporului, nu este un lucru simplu. Partea noastra relationala trebuie sa invete ce inseamna colaborarea, dar invatarea implica si dezvatarea, ceea ce adesea este un lucru nu tocmai placut.
Preferam sa gandim si sa ne schimbam cat mai putin, iar un grup care ne obliga sa facem acest lucru ne poate determina chiar sa ne retragem din el. Spre exemplu, casatoria, o uniune consensuala, la care ne angajam sa participam la bine si la rau, pana cand moartea ne va desparti, poate fi adesea abandonata, desi se naste din iubire si aduce pe lume copii care au nevoie ca parinti lor sa le fie aproape, nu despartiti.
La fel cum participarea la un grup obliga oamenii sa invete sa colaboreze, sa respecte anumite reguli, participarea statelor la o uniune suprastatala obliga statele sa accepte anumite obligatii pentru a avea anumite drepturi.
Romania este o democratie tanara, in special din cauza faptului ca perioada comunista nu a fost una democratica. Statul nu a fost condus cum isi dorea poporul ci autoritar, dupa dorintele unui "conducator ales", investit cu calitati aproape supraumane - ca sa poata fi expresia maxima a ceea ce poate acest popor si pentru a nu fi contestat.
Perioada postdecembrista este totusi scurta, la scara istoriei, pentru ca mentalitatea inoculata celor care tin acum fraiele sa fie inlocuita cu una nascuta dintr-o democratie reala. @N_