De regula, condimentele iuti au mare cautare iarna, nu numai pentru gustul si aroma lor deosebite ci, mai ales, pentru caldura resimtita in organism odata ce au fost ingerate.
Fiecare stie cum e gustul unei cani de vin fiert in care a fost presarat si putin piper pisat sau gustul unei ciorbe de fasole pe care o mancam cu o ceapa zdrobita cu pumnul.
Vara insa, aceleasi condimente, care au capacitatea de a scadea colesterolul si tensiunea arteriala, cu alte cuvinte de a-ti tine inima sanatoasa, te ajuta sa transpiri si sa suporti caldura mai usor.
Cercetatorii, dar si nutritionistii spun ca gustul picant al condimentelor stimuleaza metabolismul si te ajuta sa si slabesti.
Piperul, cel mai popular condiment din India, daruieste mancarii gust si aroma si e nelipsit din bucatariile noastre. Putini stiu insa, ca piperul trateaza cu succes atat diareea cat si constipatia, deoarece are calitatea de a regla digestia, diminueaza durerile de urechi, previne bolile de inima, plamani si ficat, alunga insomnia, calmeaza durerile de dinti si mentine ochii sanatosi, de aceea adesea este folosit in retetele de leac. Nu se recomanda persoanelor care sufera de tulburari inflamatorii ale aparatului digestiv.
Ardeii iuti, verzi sau rosii, proaspeti, uscati sau in otet, sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6 precum si in potasiu, magneziu si fier. Capsaicina, substanta care le da gustul iute, intepator, stimuleaza activitatea craniana si productia de endorfina, nimic altceva decat hormonul fericirii. Ardeiul iute arde caloriile, pune la treaba metabolismul lenes, previne ulcerul si are efect antiinflamator, fiind, asadar, un calmant natural.
Hreanul este un detoxifiant de exceptie. Radacina de hrean, care si iarna se pastreaza in pamant, contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magn