Ministrul Justiţiei, fostul magistrat suprem Mona Pivniceru, s-a judecat în zeci de dosare cu ministerul pe care-l conduce. Procesele acesteia au ajuns până la Strasbourg. În luna iunie 2012, ea a executat silit ministerul justiţiei, pentru a intra în posesia banilor câştigaţi în instanţă.
1 /.
UPDATE 2. Ministrul Justiției a precizat pentru ”Evenimentul Zilei” că litigiul de la CEDO s-a născut anterior preluării funcției. În același timp, Pivniceru a arătat că își va retrage acțiunea de la Strasbourg, după ce a analizat dacă se află sau nu în incompatibilitate.
UPDATE 1. Noul ministrul al Justiței, Mona Pivniceru, a declarat, pentru EVZ, că nu mai știe ce s-a întâmplat cu acțiunea de la CEDO: ”Probabil este într-o fază incipientă. Toată lumea mai are de recuperat bani. O să mă interesez să văd ce și cum”.
Mona Pivniceru, împreună cu mai mulţi colegi, au dat în judecată, în ultimii cinci ani, Ministerul Justiţiei în mai multe procese deschise la Tribunalul Iaşi şi la Curtea de Apel Iaşi. Procesele vizau litigii de muncă, plata unor drepturi băneşti, drepturi salariale ale personalului din justiţie. Toate deciziile definitive au fost depuse ca dovezi în dosarul deschis la Strasbourg de 535 de judecători împotriva statului român. Pentru plata acestor drepturi băneşti câştigate în instanţă, Mona Pivniceru a decis, în acest an, executarea silită a ministerului Justiţiei.
Restanţe de 50.000 de euro
Potrivi plângerii depuse al CEDO, în 2009, Mona Pivniceru avea de încasat în urma deciziilor câştigate pe bandă rulantă suma de 192.289 de lei (aproximativ 50.000 de euro). Ea ridicase deja 44.866 de lei şi mai avea de primit diferenţa de 147.423 de lei. În 2009, 535 de magistraţi, printre care şi Mona Pivniceru au dat în judecată statul român la CEDO. Petenţii sunt reprezentaţi la CEDO de către judecătoarea Viorica Costiniu, preşedintele de