Tot mai mulți vrânceni bat la ușile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, solicitând un loc într-un centru de îngrijire și asistență. Fie că e vorba de vârstnici care nu mai pot duce singuri sărăcia și bolile, fie că e vorba de persoane afectate de diverse handicapuri, cu toții trebuie, însă, să aștepte să se elibereze un loc în astfel de instituții, ca să-l poată ocupa ei. Iar locurile, este bine știut că nu se pot elibera decât prin plecarea vreunui beneficiar... la ceruri. În centrele din structura DGASPC trăiesc, actualmente, 387 persoane cu handicap și 29 vârstnici.
Numărul oamenilor care ajung să prefere să lase traiul în familie în favoarea celui într-o instituție unde să aibă asigurată îngrijirea și asistența, devine îngrijorător. Fie pentru că povara luptei pentru supraviețuirea de zi cu zi le devine tot mai apăsătoare, fie pentru că nu mai are cine să le întindă o mână de ajutor, sau cei din familii nu mai reușesc să se descurce cu îngrijirea lor, tot mai mulți vrânceni depun cereri pentru un loc în vreun centru.
Din păcate, însă, toate locurile din centrele specializate din structura DGASPC Vrancea sunt ocupate la capacitate maximă, singura șansă a celor de pe lista de așteptare fiind să moară un beneficiar, că să îi poată lua ei locul. Trist, dar adevărat... „În momentul de față, pe lista de așteptare pentru admiterea în centrele rezidențiale sunt 18 persoane. Numărul acestora este mare, comparativ cu alți ani. Dintre acestea, 14 solicită locuri într-un centru pentru persoane cu handicap și patru, într-unul pentru vârstnici. Din păcate, actualmente nu este disponibil nici măcar un loc. Singurul centru unde pot fi admiși 20 de beneficiari este cel de tip respiro, de la Măicănești. Doar că aici nu pot rămâne decât 20 de zile, pentru că specificul centrului este de așa natură”, a detalia