În 20 de ani, România nu a învățat alfabetul democrației. Politicul continuă să ignore decizii esențiale ale justiției, blocând anchete penale sau nepunând în practică hotărâri judecătorești definitive Sursa: Codrin Prisecaru
Doi foști miniștri așteaptă un vot din Camera Deputaților pentru a începe urmărirea penală, cei doi fiind și deputați. În cazul lor, colegii trebuie să voteze, pe baza probelor adunate la dosar, dacă aprobă sau nu urmărirea penală. Printr-o lege absurdă, așa numită a răspunderii ministeriale, politicienii sunt transformați în judecători și chemați să se pronunțe în chestiuni juridice.
Avere suspectă
În cazul fostului ministru UDMR Laszlo Borbely, DNA a cerut Parchetului și, mai departe, Camerei inferioare să se întrunească și să voteze pentru avizul care legalizează urmărirea penală. Sub diferite pretexte puerile, acest lucru nu s-a întâmplat deși solicitarea a fost făcută în urmă cu cinci luni. El urma a fi cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.
Ultima declarație de avere a lui Borbely, acesta declară că a cumpărat în 2012 un teren intravilan în Târgu Mureș, a moștenit jumătate dintr-un apartament și și-a cumpărat o casă în aceeași localitate. Tot anul acesta și-a deschis un cont bancar cu 41.000 de lei. În 2011 ar fi achiziționat bijuterii în valoare de 15.000 de euro. Anul trecut, soții Borbely au câștigat 94.000 de lei, respectiv 116.000 de lei, bani încasați de la Societatea Româna de Radiodifuziune.
Decizie apriori
Victor Paul Dobre a fost până de curând ministrul delegat pentru Administrație din partea liberalilor. Pe 14 august, procurorii au cerut Camerei deputaților avizul arătând că trebuie să-l ancheteze pe Dobre în dosarul ”Referendumul” sub acuzația de abuz în serviciu. El a semnat un înscris potrivit căruia nu-și asumă numărul oficial de alegători de