Sociologul Alin Teodorescu, 61 de ani, fost ministru şi şef al cancelariei premierului Adrian Năstase, care a lucrat în perioada de preaderare cu reprezentanţii Uniunii Europene şi cunoaşte mecanismele de la Bruxelles, crede că premierul Victor Ponta nu are prea mari şanse să-şi reabiliteze imaginea în faţa cancelariilor occidentale.
Greşeala majoră pe care a făcut-o când a participat fără mandat la Consiliul European din iunie ar putea duce la invalidarea tuturor hotărârilor luate atunci de liderii UE, iar gestul său nu va fi uitat de liderii occidentali, spune Alin Teodorescu, şeful Institutului de Marketing şi Sondaje, IMAS, argumentând, pe de altă parte, că toate criticile formulate de capitalele vestice nu au afectat prea mult simpatiile românilor faţă de USL. „Victor Ponta este văzut la Bruxelles ca o persoană care are o problemă de integritate. Din această cauză, punctul 6 din lista lui Barroso este să facă din integritate o prioritate politică", mai precizează Teodorescu, explicând că acest lucru se referă la faptul că premierul român „se angajează să respecte regulile UE". În acelaşi timp, sociologul susţine că Traian Băsescu nu mai poate recupera simpatia publică, fiindcă „s-a sinucis politic pe 6 mai 2010, când a ieşit la televizor şi le-a spus românilor că le taie salariile şi pensile".
După două luni de blocaj economic şi administrativ, plus eşecul debarcării lui Traian Băsescu, vă aşteptaţi să apară probleme în amiciţia dintre PSD şi PNL?
A.T.: Nu. Sistemul de partide din România a ajuns în situaţia de 3+1, adică trei partide relativ egale, 25-30 la sută fiecare, şi UDMR. În aceste condiţii, nu se poate face majoritate în absenţa unei coaliţii din două partide. E puţin probabil ca în perioada următoare vreunul din aceste partide să obţină majoritatea absolută. Dacă USL s-ar rupe, cel puţin unul din cele două partide ar pierde