Un studiu elaborat recent de catre o echipa de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusa de profesorul Ian Roberts, reconfirma o veche traditie, transmisa de-a lungul generatiilor si anume ca sucul de cartofi are proprietati antibacteriene capabile sa vindece un bolnav de ulcer gastric.
Vindeca si previne
In trecut, desi proprietatea era cunoscuta, aplicarea procedeului intampina dificultati in obtinerea sucului. Extragerea acestuia prin stoarcere era posibila, dar foarte dificila si se recugea adesea la administrarea cartofului ca atare.
Acest din urma procedeu nu ofera efectul scontat, din doua motive. Primul se refera la faptul ca bolnavul nu poate manca suficienti cartofi cruzi (si rasi in prealabil), incat sa ofere stomacului o cantitate suficienta de suc (doua pahare), informeaza Infoniac.
Al doilea motiv se refera la faptul ca, prin folosirea cartofului crud ca aliment, se ajunge la purgatie, ceea ce compromite tratamentul.
In conditiile de astazi, sucul de cartofi se obtine fara nicio dificultate intr-o obisnuita centrifuga de stors fructe sau legume, obtinandu-se exact cantitatea necesara.
Specialistii din Manchester au facut numeroase teste, constatand ca sucul de cartofi este util atat pentru vindecarea ulcerului deja declarat, cat si pentru prevenire.
Nu exista reactii adverse
Testarile facute pe numerosi bolnavi au aratat ca, prin folosirea sucului de cartofi sunt stapanite arsurile la stomac si chiar durerile specifice bolii.
Mai mult decta atat, spre deosebire de tratamentul cu antibiotice, care la un moment dat se izbeste de rezistenta microorgasnismelor in fata respectivului antibiotic, parazitii tractului gastrointestinal nu prezinta rezistenta la impacul cu sucul de cartofi.
Un alt avantaj observat de specialisti