USL a pierdut 10%, iar Crin Antonescu a fost depăşit cu 7% de Victor Ponta ca urmare a invalidării referendumului. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanțu
Efectul imediat al invalidării referendumului de demitere a preşedintelui este o scădere în intenţiile de vot pentru USL şi o creştere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu. Nici Crin Antonescu nu scapă neafectat ca urmare a implicării sale personale în demersul împotriva şefului statului. Acestea sunt tendinţele pe care le indică două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, în ziua când Curtea Constituţională trebuia să dea verdictul de validare sau invalidare a referendumului, iar celălalt a doua zi.
USL a pierdut capitalul adunat la referendum
Conform acestora, invalidarea referendumului a adus USL la 54%, după ce, în perioada scrutinului, Uniunea se situase în jurul a 64%. Astfel, dacă la o zi după scrutin, pe 30 iulie, Uniunea pornea de la o intenţie de vot de 64%, de atunci, ca urmare a refuzului Puterii de a accepta rezultatul referendumului şi a încercărilor de a modifica listele electorale, scăderea a fost constantă: 61% pe 31 iulie, 59% pe 21 august, pentru a ajunge la 54% pe 22 august, la o zi după invalidarea referendumului. Uniunea a reuşit performanţa de a pierde 5% într-o singură zi şi de a risipi capitalul politic suplimentar acumulat imediat după referendum. Este pentru prima oară când USL scade spre 50%.
Antonescu, depăşit de Ponta la încredere
Preşedintele interimar Crin Antonescu s-a ales şi el cu imaginea şubrezită, ca urmare a implicării sale extrem de active împotriva lui Băsescu, care l-a făcut să pară principalul perdant, dar şi a derapajelor antieuropene pe care le-a avut la nivel de discurs.
Astfel, 48% dintre cei chestionaţi cred că Antonescu ar trebui să se ţină de cuvânt şi să se retragă din viaţa politică, aşa cum a promis în momentul ini