Reprezentanţii Consiliului Județean Gorj au declarat că, în aproximativ 80 de unități școlare din județ, grupurile sanitare se află în curtea școlii. Astfel, peste 5% din totalul elevilor din Gorj învaţă în unităţi şcolare neautorizate sanitar din cauza lipsei apei curente şi a canalizării.
Lipsa apei curente şi a canalizării reprezintă principala cauză a existenţei unor toalete necorespunzătoare în unităţile şcolare din mediul rural, potrivit reprezentanților CJ Gorj. În aproximativ 80 de unităţi şcolare (şcoli şi grădiniţe – n.red.), elevii şi preşcolarii îşi fac nevoile la buda din fundul curţii, acestea nefiind de foarte multă vreme igienizate. Autorităţile publice locale nu au investit în toalete noi din cauza faptului că nu sunt bani, nu există apă curentă şi nici canalizare. Potrivit datelor furnizate de CJ Gorj, la noi în județ serviciul de alimentare cu apă a populaţiei este asigurat în procent de 75,5, iar serviciul de canalizare şi epurare a apelor uzate funcţionează în procent de 29 la nivel de judeţ. Astfel, în foarte multe sate din comunele județului, apa curentă şi canalizarea sunt vise pentru localnici. Din această cauză, și şcolile din mai multe sate ale comunelor Scoarţa, Turcineşti, Stăneşti, Turburea, Vladimir, Peștișani, Bălăneşti, Telești, Dănești, Bolboși, Cruşeţ, Brăneşti sau din alte comune au WC-urile în curtea şcolii. Unele dintre aceste grupuri sanitare sunt neigienizate.
Delăsarea directorilor taxată de Ciolocoi
Câteva mii de elevi care învață în 80 de unități școlare din Gorj încă mai merg și vor merge și-n acest an școlar, la buda din fundul curții. „Absolut toate unitățile școlare din Gorj au fost verificate de către comisiile mixte înființate din ordinul prefectului. Din păcate, am întâlnit și probleme, de la lipsa canalizării și a apei în localități, inclusiv unități școlare, grupuri sanitare în afara școlii