Majorarile de preturi la carburanti si energie, combinate cu efectele devastatoare ale secetei vor goli efectiv buzunarele iesenilor in aceasta toamna. Producatorii agricoli sustin ca nu-si pot acoperi pierderile nici daca tripleaza preturile si vad ca unica solutie interventia masiva a statului. Pe de alta parte, unele legume vor fi atat de rare pe piata, incat pretul lor nici nu va mai conta.
Benzina ”ustura” Primii care au lovit au fost benzinarii, iar de saptamana trecuta nu se mai poate cumpara niciun tip de benzina cu mai putin de 6,10 lei pe litru. Spre comparatie, benzina de tip 95 costa in ianuarie 5,5-5,6 lei. Altfel spus, cel mai ieftin litru de benzina s-a scumpit cu 50 de bani, ceea ce inseamna ca la un ”plin” de 50 de litri se platesc in plus 25 de lei. La doua ”plinuri” reiese un cost suplimentar lunar de 50 de lei. Firmele petroliere au scumpit treptat carburantul, dar daca luam in calcul diferentele de pret ca fiind existente de la inceputul anului, reiese ca s-au platit in plus 400 de lei. Daca aceste costuri suplimentare sunt suportate mai mult sau mai putin usor de catre populatie, firmele care au flote auto au suportat greu scumpirile si, in consecinta, si-au majorat tarifele.
Efect de domino Din septembrie creste si pretul gazelor naturale livrate populatiei. Anuntul a fost facut de oficialii FMI, care au convenit cu Guvernul o crestere de 5% pentru persoanele fizice si una de 10% pentru firme. Aceasta crestere de pret inseamna, practic, o majorare a tuturor facturilor. Consumatorii industriali care folosesc gaz metan, inclusiv brutariile, vor trebui sa-si reduca cheltuielile pentru a putea pastra pretul, sau sa mareasca tarifele percepute pe unitatea de produs. ”Am fost plecat din tara si nu am apucat sa facem calcule complete. Trebuie vazut, pe langa gaz, si cat va costa materia prima, adica graul. Toata lumea ne acuza ca avem