Cei care nu au promovat prima sesiunea a examenului de bacalaureat au ocazia să demonstreze că şi-au îmbunătăţit cunoştinţele. În data de 27 august au început probele scrise, luni fiind programat examenul la Limba şi literatura română. Potrivit ISJ Alba, 1.563 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul din toamnă. Aceştia au la dispoziţie 8 centre de examinare. Proba de limba română a fost susţinută de 667 de elevi din Alba, iar două candidate, la Blaj şi Cîmpeni, au fost eliminate din examen.
Luni s-a desfăşurat prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea a doua. Candidaţii au avut de rezolvat trei puncte. Prima parte a examenului la limba română a cuprins un text la prima vedere pe baza căruia elevii vor avea de rezolvat anumite cerinţe. În cea de-a doua parte a examenului, aceştia au avut de redactat un text argumentativ, o scrisoare sau o cerere, iar ultimul subiect s-a referit la una dintre operele studiate în anii de liceu.
UPDATE: Pentru examenul de luni, a fost extrasă variante de examen cu numărul trei.
Punctul I: poezia “De-or trece anii” de Mihai Eminescu; sinonime pentru cuvintele “a fermeca” şi “taina”; transcrierea a două cuvinte din text a căror formă reprezintă abatere de la normele actuale ale limbii literare;
Punctul II: text argumentativ despre munca eficientă pornind de la o afirmaţie făcută de marele poet Lucian Blaga: “Trebuie să existe o concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da”.
Punctul III: realizarea unui eseu despre viziunea despre lume dintr-un roman studiat.
În Alba, s-au înscris pentru susţinerea probei scrise de limba română 824 de candidaţi, însă s-au prezentat doar 667, fiind înregistrat un procent de absenţi de 19%.
Două eleve au fost eliminate din examen, la centrele din Blaj şi Cîmpeni, pentru că au intra