Leul a inceput saptamana cu cel mai bun curs in fata euro din ultimele 55 de zile. Moneda nationala s-a intarit, la cursul BNR, cu 1,52 de bani (0,34%), pana la 4,4667 lei/euro, inregistrand astfel cel mai bun nivel de dinaintea declansarii crizei politice. De ce castiga leul teren, in conditiile in care zgomotul facut de politicieni nu s-a incheiat?
Motivele trebuie cautate in “bucataria” cursului si nu pe scena politica, spun analistii economici.
“Sunt doi factori care au apreciat leul in aceasta perioada”, spune expertul in piete de capital George Popa. “In primul rand, asistam de ceva vreme la o interventie importanta a BNR, care a limitat finantarile catre banci, iar acestea nu mai pot sa speculeze pe curs. In al doilea rand, ne aflam intr-o perioada in care firmele schimba euro pentru a plati taxe si impozite catre stat”, a precizat acesta.
Economistul Cristian Dinulescu crede ca aprecierea leului tine in primul rand de deciziile Bancii Nationale. “In ultimele doua saptamani, BNR a fortat practic aprecierea monedei nationale, prin REPO, limitand jocul bancilor’, considera acesta.
Cum se traduce in fapte aceasta situatie? Prin licitatiile repo, Banca Nationala acorda bancilor lichiditatea de care au nevoie. Imprumuturile, pe 7 zile, sunt garantate de banci cu titluri de stat. Pana nu demult, BNR era mana larga, iar robinetul banilor curgea fara probleme. In ultimele doua saptamani, banca centrala a decis sa limiteze plafonul la 4 miliarde de lei, la 5,25% dobanda.
Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, crede ca "limitarea lichiditatii de catre BNR a condus la majorarea dobanzilor si a descurajat pozitiile speculative impotriva leului".
Opinia intarita de Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania.
"Intarirea leului s-a datorat si cres