Învăţământul superior la Suceava a fost înfiinţat în anul 1963, atunci când actuala USV, fost Institut Pedagogic, a pornit la drum cu 127 de studenţi şi cu câţiva profesori. Astăzi, la aproape 50 de ani de la înfiinţare, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava numără peste 12.000 de studenţi, sute de cadre didactice şi cunoaşte o dezvoltare rapidă a bazei sale materiale.
În anul 1963, la 1 octombrie, la Suceava se înfiinţează Institutul Pedagogic de trei ani, cu cele două facultăţi, Filologie şi Matematică-fizică, cu un efectiv total de 127de studenţi, sub „cârma” primului rector, Constantin Ciopraga. Nu exista nici colectiv didactic anume selectat şi format pentru pregătirea studenţilor, la acea vreme fiind doar 22 profesori „titulari” şi 15 veniţi prin transfer de la Institutul Şcolar Regional, şi nu exista nici spaţiul necesar desfăşurării unei asemenea activităţi. Aşa se face că în primii şapte ani, Institutul Pedagogic a funcţionat în actuala clădire a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, şi abia în 1970 s-a mutat în clădirea în care funcţionează şi astăzi. Din 1963 şi până în 1967, numărul studenţilor din Institutul Pedagogic sucevean creşte, şi asta datorită înfiinţării de noi specializări, precum Litere, Istorie, Geografie şi Sport. În 1968, durata studiilor la Institutul Pedagogic se extinde de la trei la patru ani, ocazie cu care apar şi primele specializări tehnice la Suceava, precum Inginerie Mecanică, Inginerie Electrică şi Industrie Alimentară.
Şi numărul studenţilor, dar şi al cadrelor didactice se măreşte, astfel că la începutul anilor ’70 la Suceava învăţau aproape 1.000 de studenţi, cei mai mulţi dintre ei la filologie.
Studenţi străini la Suceava
De la sfârşitul anilor ’70 şi până în 1984, Institutul Pedagogic din Suceava capătă o altă denumire, Institutul de Învăţământ Superior, moment în care la Suceava încep să