Originea limbilor indo-europene, vorbite de un număr mare de locuitori ai planetei, a stârnit controverse în rândul cercetătorilor.
Un studiu recent, citat de Live Science, plasează originea limbilor indo-europene în Anatolia, peninsula din sud-vestul Asiei, situată pe teritoriul actual al Turciei. Acestea s-ar fi format în urmă cu 8.000 - 9.500 de ani în urmă şi s-au răspândit odată cu extinderea agriculturii.
Potrivit cercetărilor anterioare, limbile indo-europene şi-ar fi avut originea în stepele din nordul Mării Negre şi ale Mării Caspice, în urmă cu 6.000 de ani, fiind răspândite de populaţia nomadă kurgan.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, coordonaţi de Quentin Atkinson, au recurs la o metodă similară celei folosite în genetică pentru a ajunge la această concluzie. Astfel, cercetătorii au comparat cuvinte din limbi diferite care au origini comune.
Aceştia au analizat inclusiv cuvintele din 20 de limbi moarte, cum ar fi hitita, vorbită în urmă cu 3.000 de ani, apoi au făcut trimitere la evenimentele istorice majore. Lingviştii au recurs şi la o metodă statistică folosită în identificarea originilor unei familii, iar rezultatele susţin teoria originii anatoliene.
Limbile s-au răspândit pe măsură ce noile generaţii de agricultori au pornit în căutarea de noi teritorii, dar cercetătorii susţin că aceasta nu este singura cauză pentru care ele au ajuns să fie folosite pe un teritoriu atât de mare.
Originea limbilor indo-europene, vorbite de un număr mare de locuitori ai planetei, a stârnit controverse în rândul cercetătorilor.
Un studiu recent, citat de Live Science, plasează originea limbilor indo-europene în Anatolia, peninsula din sud-vestul Asiei, situată pe teritoriul actual al Turciei. Acestea s-ar fi format în urmă cu 8.000 - 9.500 de ani în urmă şi s-au răspândit oda