O evolutie slaba a creditarii (bancile orientandu-se catre finantarea Statului, nu a companiilor sau a populatiei), un apetit scazut la risc, deteriorarea portofoliului de credite si o usoara evolutie a "Primei Case" datorata insa deprecierii leului fata de euro, nu cresterii volumului de credite- acestea sunt principalele note in care au evoluat bancile in primele 6 luni, potrivit unui raport publicat luni de Baca Nationala.
Citeste in atasament intregul document
Prin trecerea la IFRS activul bilantier agregat net al sistemului bancar s-a situat la 371 miliarde lei in iunie 2012, cu 3,1 la suta peste nivelul consemnat la sfarsitul anului anterior (de exemplu, cresterea creantelor asupra bancii centrale determinata de majorarea bazei de calcul a RMO).
Comportamentul investitional al bancilor a ramas prudent si in prima jumatate a anului 2012, bancile consolidandu-si expunerile asupra sectorului guvernamental, concomitent cu o evolutie modesta a creditarii. Pe partea ofertei, bancile si-au mentinut un apetit scazut la risc, reflectat prin impunerea anumitor conditii restrictive in activitatea de creditare, in contextul persistentei problemelor de lichiditate, precum si al deteriorarii portofoliului de credite. In acelasi timp si cererea de credite s-a contractat, in special din partea persoanelor fizice, in pofida unui avans in termeni reali al venitului disponibil (fiind preferata economisirea bancara).
Din perspectiva sectoarelor institutionale, s-au pastrat tendintele din anul precedent: avans pentru creditele acordate companiilor (0,8 la suta), respectiv contractie pe segmentul populatiei (-0,6 la suta), ceea ce a condus la o noua distantare a ponderilor detinute de cele doua segmente in favoarea companiilor (pana la 53,6 la suta din total credit).Restrangerea creditului acordat populatiei a fost cauzata, si in aceasta perioada,