IAŞI. La prima dintre cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2012, la disciplina Limba şi literatura română s-a extras varianta 3, elaborată de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. După modelul cunoscut, candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare de câte 30 de puncte a precizat purtătorul de cuvînt al Inaspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea.
Profesorul Mihaela Apetroae, inspector de specialitate la Inspectorul Şcolar Judeţean( ISJ ) Iaşi a explicat că :”La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat din universul poetic eminescian, fiind vorba despre creaţia De-or trece anii… Pornind de la cele patru strofe, sunt formulate nouă cerinţe care vizează cunoştinţele de limbă română, de stilistică și de receptare/interpretare a unei opere lirice. Cu excepţia ultimei cerinţe, care solicită comentarea unei strofe indicate, în 6-10 rânduri, toate celelalte au un grad mediu de dificultate, vizând cunoştinţe fundamentale de specialitate, pe care ar trebui să le aibă orice absolvent de liceu. Textul selectat nu ridică probleme de receptare, tema abordată în cadrul acestuia fiind evidentă, ca şi ideile poetice transmise.”, precizează profesorul Mihaela Apetroae, inspector limba română la ISJ Iaşi.
Domnia sa a mai menţionat că “subiectul al II-lea are în vedere redactarea unui text de tip argumentativ despre munca eficientă, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Lucian Blaga: Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da. În acordarea punctajului se vor urmări câteva aspecte esenţiale: modul în care se cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, oferirea unor argumente convingătoare, respectarea normelor limbii literare. Citatul este accesibil, făcând referire la o prob