Judecătorul crede că procedura de numire a procurorilor şefi nu este transparentă şi solicită arbitrajul Curţii Constituţionale în chestiunea demnitarilor penali
Cristi Dănileț este nemulțumit de declarațiile politicienilo
Sursa: MARIAN ILIE
Judecătorul Cristi Danileţ este de părere că politicienii atacă Justiţia deoarece, din 2004, nu o mai pot controla. "Dacă nu o pot constrola, ei încearcă să o intimideze", susţine magistratul. "Criza politică este alimentată de politicienii cu dosare", crede Cristi Danileţ.
Evenimentul zilei: Cum sunt intimidaţi magistraţii din România?
Cristi Danileţ: În primul rând prin declaraţii, politicienii au în mână posibilitatea de a ieşi în presă oricând, spunând orice. Iar atacurile din ultima vreme sunt îndreptate în special împotriva procurorilor care au declanşat o anchetă fără precedent în România, cea cu neregulile la referendum.
Anchetă în cadrul căreia sunt cercetaţi cetăţeni care au votat de mai multe ori, sau în locul altora, cât şi politicieni care au dat foloase pentru a împiedica votul sau pentru a convinge oamenii să meargă la vot. În al doilea rând, politicenii au la îndemână modificări legislative care să influenţeze justiţia.
Aveţi exemple?
O iniţiativă de anul trecut, care din păcate a devenit legea ministrului Predoiu (n.r. -fostul ministru al Justiţiei), prin care magistraţii pot fi cercetaţi disciplinar la cererea ministrului Justiţiei, care este un om politic. De asemenea, politicienii influenţează, sau pot influenţa cariera magistraţilor şi desfăşurarea unor anchete prin modul de numire a conducătorilor de la Parchetul General, al DNA-ului.
V-aţi simţit ameninţat prin declaraţiile publice?
Nu. Victor Ponta a considerat că este o ameninţare folosind postarea mea în scop politic. El a depăşit limitele unui discurs politic cu privire la Justiţie. A criticat procur