Proiectul "Danube Soya" pentru producţie de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării reprezintă o oportunitate unică pentru fermierii din România, care ar putea furniza pe an cel puţin 600.000 tone de şrot furajer, afirmă preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun. Domnia sa apreciază: "Europa a devenit dependentă de proteina importată America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrişate pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. În Austria, unde consumatorii nu acceptă organisme modificate genetic (OMG), nici măcar în furajele pentru animale, este dorită soia non-OMG, iar România poate satisface cu uşurintă necesarul anual de 600.000 tone de şrot, dar şi al altor ţări care depind de soia din America. Proiectul < Danube Soya > ajută fermierii europeni, satisface exigenţele consumatorilor, salvează pădurile amazoniene şi reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic".
Lansarea oficială a proiectului "Danube Soya" va avea loc pe 5 şi 6 septembrie, la Viena, cu ocazia congresului la care vor participa lideri politici şi reprezentanţi ai producţiei de furaje, de alimente, lanţurilor de supermarketuri, alături de ONG-uri şi cercetători.
Agent Green a informat Ministerul Agriculturii de la Bucureşti, încă din luna iunie, invitându-l la congres pe ministrul român Daniel Constantin. "Nu am primit încă un răspuns oficial de la minister şi exis-tă riscul ca noul ministru, la fel ca predecesorii săi, Tabără şi Fuia, să fie subordonat companiei Monsanto care are interese în producţia de OMG. Sperăm să nu fie cazul, dar din partea României va fi susţinută o prezentare de către Dragoş Dima, fost director al Monsanto România care crede doar în producţia de soia non-OMG", adăugat Păun.
Matthias Krön, preşedintele Asociaţiei Danube Soya, a precizat: "S