Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, susţine că salariile angajaţilor Hidroelectrica nu pot fi modificate deoarece compania are semnat un contract colectiv de muncă, însă situaţia se va schimba în septembrie, când "se va termina situaţia" din companie.
"Nu există pârghiile prin care să modifici salariul cuiva. Salariul într-o companie cu contract colectiv de muncă încheiat poate fi schimbat în momentul în care se schimbă acest contract. Conform discuţiilor cu FMI, în septembrie se termină situaţia de la Hidroelectrica. Am pus capăt", a declarat Pop.
Întrebat dacă i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii stipulate în contractul colectiv de muncă al angajaţilor Hidroelectrica, ministrul a declarat: "Contractele colective de muncă pot fi încheiate după ce ai buget aprobat. Dacă ai buget aprobat, în cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecărui angajat".
Referitor la salariul de 1.643 euro/lună pe care îl primeşte un şofer din cadrul producătorului de electricitate, Liviu Popa a spus că nu i se pare normal "un salariu de genul acesta" şi că şoferii ar trebui plătiţi cu aceeaşi sumă pe care o primeşte şoferul ministrului pentru dialog social, respectiv 1.400 de lei lunar.
Ministrul a spus că, până acum, companiile de stat îşi aprobau bugetele în consiliile de administraţie, însă acum, pentru prima dată după trei ani, acestea au fost aprobate de Guvern.
"Au venit cu bugetele la Guvern şi s-au aprobat bugetele celor 108 companii în care statul este unic acţionar sau majoritar. Urmează ca toate organigramele şi fondul de salarii ale acestor companii să fie aprobate tot cu acordul Guvernului, în sensul în care directorul companiei, dacă are cel mai mare salariu, celelalte să fie pe o grilă descrescătoare. Sunt companii de stat în care salariul directorului este cel m