Americanul Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii legate de o operaţie cardiovasculară. Numele lui a devenit legendă şi motiv de mândrie pentru americani.
Armstrong, cel care a dat impuls unei întregi generaţii de a cuceri stelele, s-a născut la 5 august 1930 la Wapakoneta, în statul Ohio, în nordul Statelor Unite Neil Armstrong locuia lângă Cincinnati, alături de soţia sa Carol. El a suferit o operaţie pe cord două zile după ce sărbătorise împlinirea a 82 de ani. Vorbind despre Armstrong ca despre „un erou american contra voinţei sale", apropiaţii săi
şi-au exprimat speranţa că moştenirea lui va încuraja tinerii să „muncească dur pentru ca visele lor să devină realitate (...), să-şi învingă limitele şi să servească cu abnegaţie o cauză mai mare ca a lor".
Acest pionier lunar, decorat de numeroase ori de Statele Unite, dar şi de alte 17 ţări, nu s-a simţit niciodată în largul său cu acest renume mondial, fugind de lumina reflectoarelor. El a încetat să dea autografe după ce a aflat că erau revândute la un preţ exorbitant.
Preşedintele Barack Obama s-a declarat „profund întristat" şi a salutat memoria astronautului: „Neil era printre cei mai mari eroi americani, nu doar din epoca actuală, ci din toate timpurile". Rivalul său republican la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, a afirmat că „Luna îşi plânge primul său fiu terestru".
La 20 iulie 1969, sub privirile admirative a peste 500 milioane de telespectatori, Neil Armstrong a păşit pe Lună, ieşind din modulul Eagle, şi şi-a asigurat locul în istorie declarând: „Este un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru omenire".
Atracţia avioanelor
Fascinat din copilărie de avioane, Neil Armstrong a luat cursuri de pilotaj la 15 ani şi a obţinut brevetul de pilot un an mai târziu. A devenit pi