Pentru a scăpa de stres nu e nevoie de săptămâni de relaxare sau ședințe de SPA. Cititul este mai benefic decât s-ar crede, susțin oamenii de știință.
John Stain, profesor emerit la catedra de științe neurologice de la Universitatea
Michigan, susține că cititul nu implică deloc o activitate pasivă. „Când ne pierdem efectiv într-o carte bună, noi facem mai mult decât să urmărim firul unei povești. Ne imaginăm ce se întâmplă în carte și acest lucru activează funcțiile creierului”, consideră profesorul american.
Un studiu recent, realizat la Universitatea Michigan, a descoperit că dependența de tehnologie avansată provoacă o scădere cu 48 % a empatiei în rândul studenților. Astfel, prin încurajarea cititului, combatem cu succes creșterea alarmantă a lipsei de trăire afectivă, prin raportare la ceilalți semeni. „Într-un joc pe calculator, poți avea dorința de a salva o prințesă, dar nu-ți pasă de ea, vrei doar să câștigi jocul. Însă o prințesă ce este personaj de carte, are trecut, prezent și viitor, ea stabilește legături și motivații. Noi o vedem
prin ochii noștri”, explică specialiștii.
Mai benefic decât muzica
Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sussex, în 2009, arată că dacă citim câteva fragmente de carte, timp de șase minute, media de stres se reduce cu mai mult de două treimi. Este mai profitabil sa citim decât să ascultăm muzică sau să mergem la o plimbare, spun oamenii de știință.
Cititul ajută și sănătății fizice, întrucât previne îmbătrânirea creierului și riscul de a face Alzheimer. Cercetătorii au scanat creierele a mai multor adulți de peste 60 ani și au descoperit că acei subiecți care au făcut exerciții zilnice de stimulare a minții, au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de maladii mentale. Cele mai importante activități de stimularea a creierului sunt cititul