Traian Băsescu, înapoi la Cotroceni, USL, la guvernare. Zugrăveala pare aceeaşi de dinaintea votului de suspendare din Parlament.
Dar, abia de acum încolo, morţii de pe câmpul de luptă vor fi strânşi. În iureşul bătăliei, aşteptându-se verdictul amânat al Curţii Constituţionale, nu a fost răgaz de numărare a pierderilor. Ele se vor contabiliza mai repede decât listele electorale. Iar rezultatul este un dezastru pentru toţi cei implicaţi.
Traian Băsescu revine scăpat ca prin minune dintr-un război pe care nu l-a câştigat. Sau care i-a fost câştigat de către alţii. Este ca un domn al vremurilor trecute pus în scaun de turci, de leşi, de oaste de strânsură, pe timp de zaveră şi dihonie în ţară. A câştigat cu Merkel, cu Barroso, cu trimisul special al SUA, cel care s-a forţat la Bucureşti să impună dorinţa aliatului strategic american. Au fost mulţi domni reîntorşi în scaun cu ajutor din afară. De regulă, a doua înscăunare le-a fost mai tulbure şi mai primejduită decât prima.
Situaţia nu seamănă, nici pe departe, cu ceea ce a fost după referendumul din 2007. Atunci, Traian Băsescu a revenit după o victorie zdrobitoare. A câştigat împotriva tuturor pentru că a avut poporul de partea sa. Euforia de atunci era explicabilă, de unde şi promisiunea întâlnirilor la trei luni cu dragul de popor în Piaţa Universităţii, devenită simbol al victoriei prezidenţiale.
Nu seamănă nici cu victoria chinuită din 2009. Şi atunci rezultatul a fost scos din străinătate, cu nişte voturi stranii executate în cadenţă de mitralieră pe la câteva ambasade-cheie. Dar, Mircea Geoană a fost preşedinte doar câteva ceasuri, iar realegerea lui Traian Băsescu a fost acceptată cu deplină legitimitate.
Acum, preşedintele se întoarce cu votul Aspaziei Cojocaru, vot mai tare decât al celor 7,4 milioane de cetăţeni care i-au cerut plecarea. Vasul de luptă a fos