Anul 2011 a fost pentru Statele Unite un an record sub aspectul valorii exporturilor de armament, care s-au ridicat la suma de 66,3 miliarde de dolari, principalii beneficiari fiind statele aliate din zona Golfului Persic, acestea justificând cheltuielile ridicate pentru înarmare prin nevoia de a descuraja un posibil atac din partea Iranului, informează duminică în ediţia sa digitală cotidianul New York Times, citat de EFE.
Livrările americane de armament au acoperit aproape 78% din piaţa mondială, cel de-al doilea jucător fiind Rusia, care a exportat în acelaşi an echipamente militare în valoare de 4,8 miliarde de dolari, potrivit unui raport înaintat vineri Congresului american şi publicat de New York Times.
Valoarea exporturilor americane de tehnică militară s-a triplat faţă de cea din anul 2010, când a fost de 21,4 miliarde de dolari şi reprezintă 'cea mai mare sumă înregistrată într-un singur an în istoria Statelor Unite', subliniază raportul elaborat de Serviciul de Investigaţii al Congresului, un organism independent.
Clienţii majori ai SUA au fost Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Oman, care au achiziţionat în special sisteme avansate de rachete şi avioane de ultimă generaţie. Dintre acestea se detaşează Arabia Saudită, ale cărei importuri de armament american s-au cifrat anul trecut la 33,4 miliarde de dolari, cu această ţară SUA semnând cel mai substanţial contract de livrare de armament pe care l-a încheiat vreodată, care include 84 de avioane F-15, modernizarea altor 70 de aparate de acelaşi tip, la care se adaugă 70 de elicoptere Apache, 72 Black Hawks şi 36 Little Birds.
Emiratele Arabe Unite au cumpărat armament american în valoare de 4,4 miliarde de dolari, dintre care 3,5 miliarde reprezintă contravaloarea unui scut antirachetă, iar Omanul s-a dotat cu 18 avioane de luptă F-16 în valoare de 1,4 miliarde de dolari.