Nu mai puţin de 24 de metri de bulz au gătit, duminică, localnicii din comuna sibiană Răşinari, în cadrul Festivalului Brânzei şi al Ţuicii.
Satul lui Cioran a devenit, week-end-ul trecut, loc de întâlnire pentru ciobanii din Mărginimea Sibiului dar mai ales pentru localnicii şi turiştii iubitori de mâncare bună, gătită după reţetele bunicilor.
Pe tarabele întinse pe platoul de la Curmătura Ştezii s-au aliniat brânzeturi preparate în stânele din inima munţilor, mezeluri de soi gătite în casele din Mărginime, după reţete vechi, dar şi dulceţuri din cămările bunicilor, turtă dulce sau plăcinte tradiţionale.
Eveniment devenit tradiţie, Festivalul Brânzei şi al Ţuicii a culminat şi în acest an cu pregătirea unui bulz gigant, cel mai mare din istoria de până acum a manifestării.
Cu câteva zeci de minute înainte de prepararea bulzului, ceaune mari cu apă au fost puse la foc, pentru că un bulz bun trebuie făcut cu mămăligă fierbinte, învârtită bine pe foc de lemne. Lângă o mămăligă aurită, proaspăt rostogolită peste docul de lemn, tanti Elena Crăcea zâmbeşte mândră. Are 61 de ani, şi i-a ieşit din nou o mămăligă „ca la carte” pentru că, spune ea, ”e făcută cu dragoste și din inimă”. În rest, detalii ”tehnice”, cum sunt mestecatul cu spor și făina pusă potrivit, să nu fie nici prea moale, dar nici să nu se întărească.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Odată terminate, mămăligile se răstoarnă pe mesele din centrul platoului, unde 12 oameni harnici, în frunte cu primarul și viceprimarul comunei, întind mâmăliga și o umplu cu brânză proaspătă de burduf. Bulzul gigant înghite aproximativ 50 de kilograme de făină și 30 de kilograme de brânză.
„Cel mai mare secret este să-l faci cu drag. E nevoie de mămăligă care trebuie neapărat să fie fierbinte, pentru ca brânza să se topească să iese untul din ea, brânză de burduf făcută la munte