Oamenii de stiinta au fost socati de intenstitatea tsunami-ului care a distrus regiuni intinse ale Japoniei, anul trecut. Aceste mister este acum dezlegat.
Intensitatea fenomenului din 2011 i-a luat prin surprindere chiar si pe specialisti. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge spun ca stiu ce s-ar fi intamplat atunci, scrie io9.com. Forta distrugatoare a valurilor a fost cauzata de doua forte diferite: eliberarea a doua tipuri de energie.
Autorii studiului de specialitate, Dan McKenzie si James Jackson, spun ca materialul de pe fundul oceanului a cauzat deplasarea unei cantitati mai mari de apa decat era normal. Fundul oceanului ar trebui sa se deplaseze in astfel de cazuri cu 10 metri, sustin expertii in domeniu. La cutremurul japonez de 9 grade el s-a deplasat cu 60 de metri, rezultand astfel valurile ucigase care au ravasit zona de coasta a Japoniei.
Totusi, rocile de pe fundul oceanului nu se pot deplasa atat de mult. Resturile depuse acolo au suferit acest proces.
La fenomenul inspaimantator a contribuit si gravitatia planetei.
Descoperirea face lumina si in cazul unor valuri neobisnuit de mari produse de tsunami in trecut. Asa s-a intamplat in Nicaragua (1992), Sumatra (2004) si Java (2006). Acestea par a avea multe elemente in comun cu tsunami-ul japonez din 2011.
Studiul stiintific a aparut in revista de profil "Earth and Planetary Science Letters".
Oamenii de stiinta au fost socati de intenstitatea tsunami-ului care a distrus regiuni intinse ale Japoniei, anul trecut. Aceste mister este acum dezlegat.
Intensitatea fenomenului din 2011 i-a luat prin surprindere chiar si pe specialisti. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge spun ca stiu ce s-ar fi intamplat atunci, scrie io9.com. Forta distrugatoare a valurilor a fost cauzata de doua for