Cacica se transformă încet-încet într-o adevărată Mecca nu doar a credincioşilor catolici, care vin anual în pelerinaj pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, dar şi a bolnavilor care caută vindecarea. Iar apele sărate extrase din mina de aici par a fi remediul ideal pentru foarte multe boli. În cele patru piscine acoperite sau ştranduri de la Cacica nu vin doar oamenii cu probleme de sănătate, ci şi cei care doresc să se relaxeze, apa sărată oferind condiţii ideale în acest sens.
Despre calităţile terapeutice ale saramurii din Mina de la Cacica se ştie de foarte mult timp, dar mulţi, foarte mulţi ani, nimeni nu a ştiut sau nu a fost în stare să exploateze această resursă naturală extraordinară. Abia în urmă cu vreo opt ani, responsabilii Salrom şi-au dat acordul ca lângă intrarea prin care se face accesul pentru vizitare în Mina Cacica să se înfiinţeze un ştrand cu apa sărată adusă din adâncuri. Ani buni, aceasta a fost singura oportunitate pentru oamenii care veneau aici la tratament. Din păcate, ştrandul cu apă sărată aflat în administrarea Sucursalei Cacica a Societăţii Naţionale a Sării era disponibil doar câteva luni pe an, în perioada anotimpului cald.
Următorii care s-au implicat într-un proiect similar, mult mai ambiţios, având în vedere că oferta de tratament este completă, iar bazinul cu apă sărată este acoperit şi poate fi folosit tot timpul anului, au fost tot reprezentanţi ai statului.
Mai exact, Casa Naţionalităţilor, sau Baza de Tratament „Virgil Sahleanu” a luat fiinţă în urma unui proiect european în care Primăria Cacica a fost principalul pilon. Succesul de care s-a bucurat această bază i-a împins şi pe investitorii privaţi să se orienteze către o astfel de afacere. Aşa se face că în ultimii doi ani au mai apărut o piscină acoperită şi un ştrand, ambele cu apă sărată, şi care sunt la fel de căutate.
„În ac