Noua maşină Dacia Duster, al cărei preţ în varianta cea mai ieftină porneşte de la 8.995 de lire sterline, l-a impresionat pe Neil Lyndon, corespondentul pentru automobilism al Sunday Telegraph timp de mulţi ani, jurnalist şi scriitor timp de 40 de ani şi autorul a trei cărţi. Acesta dedică maşinii un articol în ediţia de duminică a cotidianului britanic menţionat.
''Lansarea recentei Dacia Duster a inclus multe surprize autentice, dar niciuna nu a fost mai deconcertantă decât constatarea că a produs o răsturnare în mintea mea. Până în acel moment, ar fi fost mai probabil să merg să locuiesc pe Marte decât să cumpăr o Dacia'', scrie autorul articolului.
Dacia este o companie românească, creată în perioada regimului Ceauşescu. Timp de decenii, Dacia s-a remarcat în principal prin fabricarea de maşini Renault care arătau chiar mai rău decât cele ale Renault însăşi. Folosind instrumentele Renault, Dacia a preluat Renault 8 şi 12, metamorfozându-le în ''urâciuni'' pe care le-a numit Dacia 1100 şi 1300. La fel ca produsele din acea perioadă ale Lada şi Skoda, Daciile au fost legendare pentru calitatea lor grotesc de proastă şi au simbolizat exact tirania odioasă din România, este de părere autorul articolului. Daciile au fost printre singurele maşini pe care cetăţenii ţării au avut permisiunea să le cumpere şi totuşi compania a fost incapabilă să acopere şi acea cerere.
De când Renault a preluat controlul deplin al companiei în 1999, a avut loc o răsturnare la Dacia, care este aproape la fel de interesantă şi grăitoare politic precum cea de la Skoda. Dacia Logan, o maşină mică de familie, nu a fost vândută în Marea Britanie, dar a fost cumpărată în număr colosal în Europa Centrală şi de Est, India, Asia şi America de Sud, în special pentru că versiunea mai ieftină costă mai puţin de 5.000 de lire, este anonimă ca înfăţişare, remarcabil de fiabilă şi