* "Dacă ceilalţi creditori ai combinatului i-ar cere falimentul, ar fi complicat pentru stat să îl ajute", ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful OPSPI
Sindicatul Liber Oltchim insistă ca Oltchim să acceseze un credit de 40 milioane euro, cu sprijinul statului, potrivit unui comunicat transmis ieri, în condiţiile în care combinatul este deja supra îndatorat.
Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pune stăruinţa sindicaliştilor pe seama unui contract comercial pe care combinatul ar intenţiona să-l încheie cu un partener din Europa de Vest, în cadrul căruia acesta din urmă să finanţeze cu circa 40 milioane de euro în avans producţia companiei.
Şeful Oficiului pentru Participaţiile Statului şi pentru Privatizare în Industrie (OPSPI ne-a explicat că finanţarea venită din partea partenerului din Europa de Vest ar presupune, ulterior, ca acesta "să primească anumite produse în nişte condiţii de preţ care nu sunt foarte clare, urmând ca respectivul partener să aibă şi exclusivitate".
Remus Vulpescu spune că mecanismul comercial în discuţie nu este unul neobişnuit, adăugând că partenerul comercial respectiv este o firmă reputabilă, serioasă, care se pare că a avut şi în trecut raporturi contractuale cu Oltchim.
Reprezentantul OPSPI spune că nu ştie dacă partenerul din Europa de Vest a rămas sau nu creditor al Oltchim.
"Este posibil să nu fi primit ceea ce au plătit", afirmă acesta.
Domnia sa nu ne-a putut dezvălui numele companiei din Europa de Vest, argumentând că ţine de "secretul afacerilor":
"Noi, în calitate de acţionar, avem competenţe limitate în privinţa raporturilor comerciale ale Oltchim, iar informaţia a ajuns la noi cu totul incidental. Nu pot să vă dezvălui identitatea acestui partener.
În orice caz, se solicită o garanţie de stat, fie sub forma unei garanţii de performanţă, fie sub forma unei garanţii bancare. Aceasta a