In timp ce in strainatate este un obicei ca oamenii sa isi cumpere masini echipate cu GPS, la noi nu exista inca o astfel de tendinta romanii cumparandu-si inca sistemele de navigatie ca pe accesorii, a afirmat pentru Wall-Street.ro, Laura Samson, director general pentru Romania, Ungaria, Slovacia si Republica Ceha al Mio Technology, cel mai mare jucator de pe piata locala de echipamente GPS.
Vanzarile de echipamente GPS sunt estimate sa ajunga in Romania la circa 65-70.000 de unitati anul acesta, in stagnare fata de 2011. Pe de alta parte, doar in jur de 5% dintre masinile din Romania sunt dotate cu un astfel de produs.
“Este loc de crestere pentru ca avem un parc de masini foarte mare. Pe langa aceasta, nu observ o tendinta de crestere masiva cum este este in alte tari din Europa de Vest a masinilor echipate cu GPS, deci, in continuare, romanul isi va cumpara GPS-ul ca pe un accesoriu pe care il vrea cel mai nou si fitos”, spune managerul. Romanilor le place sa deshida geamul si sa intrebe alti soferi unde se afla Laura Samson adauga ca in tara noasta exista inca tendinta de a cumpara harti tiparite, dar si de a deschide geamul si a intreba un alt sofer despre locatie.
“Suntem departe de o suprasaturare a pietei”, explica sefa Mio Technology.
Lucrurile sunt insa diferite in Cehia, Slovacia si Ungaria, celelalte trei tari pe care le coordoneaza Laura Samson, in aceste piete vanzarile stagnand sau scazand, dar nu din cauza evolutiei macroeconomice, cat a faptului ca rata de penetrare a acestor dispositive este mult mai mare.
“Romania era singura tara catre trebuia sa creasca anul acesta, dar nu cred ca este cazul. Slovacia si Ungaria se mentin la nivelul din 2011, iar piata din Cehia scade cu 10% sau chiar mai mult din cauza saturarii. Ei stau bine economic. Romania este o tara orientata spre pret, in timp ce in celelalte tari