Decizia ciclistului american Lance Armstrong, câștigător de șapte ori al Turului Franței, de a nu contesta auzațiile de dopaj împotriva sa aduse de Agenția Anti Doping a Statelor Unite (USADA) și readierea sa din toate titlurile obținute după 1998 a declanșat o avalanșă de dezvăluiri în presă care pun la îndoială întegritatea acestui sport.
Afacerea Armstrong a dovedit nu doar necinstea sportivilor, a antrenorilor și medicilor lor, dar și complicitatea prin tăcere a unor oficialități și a unei bune părți a presei.
Armstrong a aruncat prosopul pentru prima oară în viața lui. Nu s-a recunoscut vinovat, dar, zice el, nu mai dorește să fie tracasat.
Fostul mare campion american reamintește că a fost cel mai testat sportiv din istoria omenirii cu cel puțin 500 de teste anti-doping, toate negative.
Dar USADA susține că are probe materiale și mărturiile a 10 foști coechipieri de la US Postal – echipa cu care Armstrong a obținut cele mai multe victorii – că a fost implicat într-o conspirație de dopaj foarte sofisticată și pe termen lung. O listă lungă de dopați
Începutul sfârșitului pentru Armstrong l-a constituit controlul pozitiv în 2006 al fostului său coechipier, americanul Floyd Landis, câștigător în acel an al Turului Franței.
Landis a devenit primul câștigător al celei mai prestigioase competiții a ciclismului mondial căruia i s-a retras victoria. Inițial, acesta a contestat acuzațiile, dar fără succes și până la urmă a ajuns să dezvăluie sistemul de dopaj la care a luat parte pe timpul când era coechipierul lui Armstrong la US Postal.
Acum, lui Armstrong îi vor fi retrase toate titlurile câștigate după 1998, și în primul rând cele șapte victorii consecutive, 1999 – 2005, din Turul Franței.
Înaintea lui Armstrong acest lucru s-a întâmplat nu doar cu Floyd Landis în 2006, ci și cu spaniolul Alberto Contador, căruia