În România există judeţe unde preţurile au scăzut chiar şi 20%. Braşovul este la coada clasamentului naţional cu o reducere de doar 5%.
În perioada iulie 2011 - iunie 2012, cele mai mari reduceri au avut loc în oraşe de mărime mijlocie, cu o populaţie mai mică de 150.000 de locuitori, scrie imobiliare.ro care citează un raport al Companiei Darian.
Potrivit raportului de piaţă realizat de compania de evaluare Darian, în primul semestru al acestui an (comparativ cu perioada similară a anului trecut) cele mai mari scăderi ale preţurilor de achiziţie pentru terenuri au fost la Alba Iulie (20%) Pe locul al doilea se situează Târgovişte, unde preţurile au scăzut cu 18% în intervalul menţionat, acest oraş fiind urmat de Bacău, cu un minus de 17%, Deva, cu un declin de 16%, şi Drobeta Turnu-Severin, cu o scădere de 13%.
La polul opus, cele mai mici ieftiniri (în euro) au avut loc în Timişoara şi Bistriţa (ambele cu 3%), Iaşi şi Târgu Mureş (4%), dar şi Bucureşti, Braşov, Arad, Reşiţa, Miercurea Ciuc şi Buzău (5%).
Totodată, în lei, preţurile de achiziţie pe acest segment s-au oprit din scădere sau au înregistrat chiar uşoare creşteri în oraşe precum Bucureşti (stagnare), Timişoara (plus de 2%), Braşov (stagnare), Arad (stagnare), Iaşi (plus de 1%), mai scrie imobiliare.ro.
Preţurile la Braşov au rămas destul de mari. Un teren de 1.000 de mp situat în Râşnov, zonă cu important potenţial turistic, se vinde cu 12 euro/mp, cu 4 euro/mp mai puţin decât o parcelă de 500 de mp din cartierul Stupini unde proprietarul pretinde de la cumpărător 16 euro/mp, scrie mytex.ro.
Tot în Stupini, la câteva străzi distanţă o proprietate costă 20 de euro/mp, deşi nu există nici un fel de utilităţi asigurate. Nici în Hărman, preţurile nu sunt mai mici: 24,8 euro/mp, 26 euro/mp sau chiar 30 de euro/mp.
Tot în această zonă