Foarte mulţi braşoveni apreciază graţia şi florile diafane ale orhideei. Din păcate, nu mulţi ştiu cum să o îngrijescă. De aceea, venim cu câteva sfaturi utile.
O floare atât de delicată pare greu de îngrijit. Şi totuşi, lucrurile nu stau aşa. Există câteva trucuri prin care o poţi face să rămână în floare mai mult timp.
Sunt o mulţime de specii de orhidee în lume, 30.000 mai precis, dar cea mai cunoscută este orhideea fluture, Phalaenopsis. Este cultivată mai ales ca plantă de apartament, pentru că poate să înflorească de mai multe ori într-un an, începând din iarnă şi până primăvara. Când e bine îngrijită şi ţinută în apartament, florile se pot menţine chiar trei luni.
La căldură creşte mai repede. Cea mai bună temperatură pentru o orhidee este undeva între 21 şi 29 de grade Celsius în timpul zilei şi nu mai mult de 20 de grade noaptea. Dacă încăperea în care stă este încălzită, mai ales iarna, poate creşte rapid. La răcoare înfloreşte mai puţin, dar cu flori mai mari şi mai frumoase. Toamna o poţi ţine pe balcon pe timpul nopţii, dacă nu sunt mai puţin de 10 grade Celsius. Aşa va înflori mai uşor.
Extrapont. Odată apăruţi bobocii, ai grijă să n-o supui la treceri bruşte de la o temperatură la alta, altfel îi vei pierde.
Niciodată uscată. Spre deosebire de alte plante, orhideea nu poate reţine apa după udări, de aceea trebuie s-o uzi des, ori de câte ori pământul este aproape uscat.
Dacă ţi-ai adus aminte să-i dai apă seara, mai bine laşi asta pentru a doua zi. În caz contrar, peste noapte riscă să putrezească.
Unde o aşezi? Orhideei îi merge bine dacă este pusă la o fereastră unde razele soarelui n-o pot ajunge direct prea multe ore pe zi.
Priveşte cu atenţie frunzele! Când sunt de un verde intens înseamnă că primeşte prea multă lumină, iar când au o culoare galben-verzuie este semn că stă prea mult la lumină puternic