Cu o saptamana in urma toata presa romaneasca vuia dupa ce administratorul judiciar al Hidroelectrica daduse cateva exemple de salarii din cadrul companiei de stat aflata in insolventa: 9.900 lei pentru un sofer si 1.600 de euro salariul mediu sunt cifrele care la acel moment au starnit o intreaga serie de reactii. Ce spun insa angajatii obisnuiti ai companiei sau chiar soferii despre aceste salarii si cum vad ei trecerea prin chinurile insolventei precum si pregatirea pentru privatizare?
Pe 23 august, zi parca predestinata, administratorul judiciar al Hidroelectrica a adunat toata presa romaneasca intr-o galerie subterana de aductiune, lunga de 16,5 km, pe care compania urma sa o finalizeze langa orasul montan Nehoiu, din Valea Buzaului.
“Daca se intampla ceva, nu-i nicio probelma, mai scapa lumea de ‘mult iubitii’ avocati si ziarisiti. Si totul se intampla la o data istorica!”, glumeste, in stilul sau caracteristic, Remus Borza, avocatul care conduce Euro Insol - administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Pana insa ca acesta sa ajunga la fata locului, presa viziteaza Centrala Hidroelectrica (CHE) Nehoiasu. Inginerii si muncitorii de la fata locului raspund oricarei intrebari despre turbine, capacitate, productia energetica sau punerea in functiune a viitoarelor hidroagregate.
Intr-un fel este o gura de aer proaspat sa auzi niste oameni vorbind despre planurile concrete ale companiei, despre proiectele in executie, decat despre banalul “potential” al companiei, al tarii sau al industriei din care fac parte – pe care aproape orice manager din Romania nu rateaza nicio sansa de a-l mentiona in discutiile cu presa.
Directori… directori la tot pasul
Incerc totusi sa intreb un inginer din centrul de comanda al centralei despre insolventa si lucrurile care s-au schimbat la Hidroelectrica in ultimele luni si care ar pute