Port popular, tradiţii şi obiceiuri, bucate alese pe sprânceană, gătite la faţa locului, şi multă distracţie şi voie bună i-a întâmpinat pe mureşeni la cea de a VII-a ediţie a Festivalului Valea Gurghiului.
Deşi la programul artistic s-a dat startul încă de vineri seara, deschiderea oficială a avut loc, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, de abia sâmbătă după-masa. Primarii din localităţile organizatoare ale festivalului au întâmpinat conducerea judeţului Mureş la intrarea în satul alegoric de pe platoul La Fâncel, alături de un grup de localnici îmbrăcaţi în costum popular, care i-a servit pe oaspeţi cu pâine, sare şi un pahar de ţuică. Ulterior, oficialităţile au fost invitate să facă un tur al satului alegoric la căsuţele comunelor Ibăneşti, Gurghiu, Solovăstru, Hodac şi municipiului Reghin, la fiecare stand fiind întâmpinaţi cu aceeaşi tradiţională pâine cu sare şi un pahar de ţuică, alături de tradiţionala urare de bun venit.
Rădăcinile adânci, o speranţă de viitor
”Este o ediţie extraordinar de reuşită a acestui festival. Vreau să-i felicit pe toţi primarii de pe vale pentru acest lucru pentru modul în care s-au prezentat, pentru modul în care au scos la iveală tot ce este mai valoros în aceste comunităţi: tradiţii populare, port popular, obiecte de uz casnic popular, meserii şi cred că în felul acesta ne-au demonstrat tuturor faptul că rădăcinile adânci ne conferă tuturor o speranţă pentru viitor. Aici sunt oameni puternici, oameni mândri care au ştiut să lupte cu vremurile în cursul istoriei. Cred că sunt un exemplu de comunitate românească de excepţie din toate punctele de vedere şi, mai mult decât atâta, această zonă are un potenţial economic deosebit şi nu numai turistic”.
Alexandru Petru Frătean, prefectul judeţului Mureş
Valea Gurghiului sau dorul de acasă
”Valea Gurghiului a reuş