Chiar înainte ca efectele sale să poată fi observate, Tratatul UE pentru disciplina fiscală este încălcat frecvent de anumite guverne europene, precizează Washington Post.
Disonanța dintre ceea ce guvernele Uniunii Europene anunță că vor să facă pentru a rezolva problema crizei economice și ceea ce fac ele în realitate reprezintă un factor important care îndeamnă la scepticism în rândul instituțiilor care cumpără datorii suverane. Acesta, spun economiștii, este unul din motivele pentru care criza s-a prelungit.
Conform analiștilor, una dintre probleme o constituie liderii din Uniunea Europeană care au încercat să insufle încredere în piețe prin declarațiile lor.
Piețele evoluează rapid, spun experții, în timp ce guvernele progresează prea încet. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncke s-a plâns, recent, că, de când a început criza economică, piețele financiare i-au forțat pe liderii europeni să ia decizii rapid, fără să le ofere timp să aprofundeze aspectele legate de problemele în cauză.
Deși reprezintă numai unul din factorii care influențează piețele finanicare, tratatrul european pentru disciplină fiscală a ajuns, din nou, în centrul atenției. Acesta a fost adoptat într-un summit din decembrie, anul trecut. Documentul a fost semnat de 25 de țări membre UE și refuzat de statele Marea Britanie și Cehia.
În răspuns la presiunile piețelor de a reduce deficitul bugtar în Uniunea Europeană, era nevoie de numai 12 din 27 de state membre pentru a ratifica documentul înainte de data implementării sale, în ianuarie.
Nicolas Sarkozy, președintele Franței la acea vreme, a declarat că accelerarea ratificării tratatului este un semn major că Europa luptă, în sfârșit, cu datoriile sale. Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, de asemenea, că tratatul constituie un semn că ea a adus alte guverne europene la disciplină fiscală, ca r