Ne situăm pe locul 3 în Europa cu peste patru milioane de adulţi obezi (un sfert din populaţie) iar jumătate dintre români sunt supraponderali. potrivit statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon".
"Am ajuns ca 30% din femei şi 20% din bărbaţi să fie suporaponderali și putem vorbi de o epidemie de obezitate infantilă, atunci când 40% din copii sunt obezi. Un neavizat răuvoitor ar putea spune văzând numărul de obezi că această înseamnă exces,abuz şi bogăţie", susține Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe și doctor în științe medicale.
Potrivit lui, în multe cazuri, creșterea în greutate este cauzată de faptul că oamenii nu își permit costurile unei alimentaţii de calitate, bazată pe sfaturile unui nutriţionist. Mai mult, timpul liber limitat și îngrijorarea privind datoriile sau locul de muncă stresant limitează dispoziția pentru sport sau pentru relaxare.
Statistica Institutului Parhon ne plasează pe locul trei în Europa, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze. În galeria de mai sus, puteți vedea un grafic realizat de Agenția Europană de Mediu în 2008, cu harta Europei, în funcție de consumul mediu zilnic de calorii per persoană pe zi. Potrivit graficului, un român consumă în medie 3.490 de calorii.
Tudor Ciuhodaru spune că în teorie, alimentaţia ar trebui să asigure dispariţia senzaţiei de foame şi să fie echilibrată asigurând un număr de mese zilnic, însă în practică, problema principală costă în ceea ce oamenii își permit.
"Apar variaţii de comportament alimentar ce ţin de ritm ce merg de la mâncatul des: ronţăitul ce duce la adevărate dependenţe de mâncare ce oferă iluzia relaxării până la acea masă unică nocturnă, la alimentaţia în faţă calculatorului sau a televizorului, ca reacţie la stres", spune medicul. La acestea se poate asocia adesea consumul de alcool, iar odată apărută obezi