Uneori, inima dă semne când ceva nu-i prieşte, alteori „suferă” în tăcere. Un control la medic îţi arată dacă e cazul să te îngrijorezi. Află ce investigaţii poţi face, ca să fii sigur că rămâne sănătoasă.
Chiar dacă nu ai simptome precum dureri în piept, dificultăţi de respiraţie şi palpitaţii, tot e bine să-ţi faci periodic un control al inimii. Ţine cont de acest sfat, mai ales dacă ai în familie persoane cu boli cardiovasculare, probleme cu greutatea ori diabet. Depistarea la timp a unei boli de inimă îţi dă ocazia să faci schimbările necesare în dietă şi în stilul de viaţă, pentru a preveni un infarct.
Electrocardiograma
E un test simplu, care reproduce pe hârtie activitatea electrică a inimii. Poate să arate semne ale unui infarct, mărirea în volum a inimii, semne ale unui flux sanguin insuficient, probleme ale ritmului cardiac, semne de inflamaţie a sacului care o înconjoară (pericardul). În cazul unor afecţiuni cardiace cu simptome care apar şi dispar rapid, cum ar fi aritmiile sau bolile coronariene, e nevoie de un EKG ambulatoriu (aparat portabil), care înregistrează bătăile inimii timp de 24 de ore sau mai mult, pentru a putea pune corect un diagnostic.
Testul de sânge
Şi în urma unei simple analize de sânge se pot obţine informaţii legate de o eventuală boală a inimii. Doi indici care se urmăresc sunt colesterolul şi proteina C reactivă. Un nivel al colesterolului mai mare de 200 mg/dl înseamnă un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare, fiind asociat cu îngroşarea arterelor şi cu boala coronariană. Proteina C reactivă este semn al prezenţei unei inflamaţii în organism şi, asemenea colesterolului, poate cauza probleme dacă depăşeşte 3 mg/l.
Controlul tensiunii arteriale
Hipertensiunea e un duşman „tăcut” al organismului, întrucât nu are simptome. Dacă nu e ţinută sub control, ea poate fi cauza unui infarct sau a u