Aerul condiţionat, clima uscată, piscinele şi strandurile insalubre sau chiar băile repetate în mare pot favoriza apariţia bolilor aparatului ORL în timpul verii. Dacă la acestea, mai adăugăm praful şi poluarea din aer, atunci cu siguranţă trebuie să ţinem cont de sfatul doctorului. Medicul ORL-ist George Lungu, de la clinica Medicover din Bucureşti, ne explică ce putem face pentru a preveni şi combate aceste boli.
Care sunt cele mai frecvente boli din domeniul ORL (otorinolaringologie) în timpul verii şi cum se manifestă acestea?
Cea mai frecventă afecţiune ORL pe timpul verii este otita externă. Ea se manifestă prin durere intensă la nivelul urechii, spontan, dar şi la atingerea ei sau la masticaţie. Boala este cauzată în principal de două microorganism: bacilul piocianic şi stafilococul auriu.
Factorii care favorizează apariţia otitei externe pe timpul verii sunt băile frecvente în piscină sau în apa mării, căldura şi umiditatea excesivă, precum şi utilizarea beţişoarelor de "curăţare" a urechii pe care de altfel noi nu le recomandăm. Toţi aceşti factori contribuie la macerarea pielii de la nivelul urechii sau la crearea de răni superficiale, asfel formându-se o poarta de intrare pentru bacteriile mai sus menţionate.
Tratamentul constă în principal în aplicarea de către medicul ORL a unei meşe îmbibate cu o soluţie de antibiotic la nivelul conductului auditiv extern, meşă peste care pacientul îşi va pune în continuare câteva picături de 2-3 ori pe zi dintr-o soluţie cu antibiotic. Meşa se păstrează 24 - 48 ore. Tratamentul local continuă apoi încă 3 - 5 zile prin administrarea de picături în ureche. În cazuri mai severe sunt necesare şi antibioticele adminstrate pe cale orală. Desigur, pacientului i se vor administra şi medicamente pentru combaterea durerii şi a inflamaţiei.
Tot pe timpul verii continuă să apară simptomele rinitei ale