Răspunsul îl găseşti într-o analiză a www.imobiliare.ro care prezintă, pe baza ofertelor listate pe portal, o listă cu cele mai bune oportunităţi de închiriere pentru studenţi, atât în Capitală, cât şi în marile oraşe ale ţării. Formula „magică“ este chiria la comun.
În Cluj-Napoca, cel mai mic preţ cerut pentru o garsonieră este de 160 de euro, în zona Grigorescu. Cele mai multe oferte de apartamente monocamerale ating sau depăşesc însă pragul de 200 de euro pe lună. Mai convenabilă este varianta de a închiria, la comun, un apartament cu două camere. Preţul minim cerut, pentru o locuinţă din zona Gheorgheni, este de 200 de euro pe lună, adică 100 de euro per cameră.
Cu 250-270 de euro pe lună (maximum 90 de euro de persoană) poate fi închiriat însă şi un apartament cu trei camere, într-o zonă precum Mănăştur, Iris sau Gheorgheni. Un preţ minim pentru apartamente cu patru camere este de 350 de euro pe lună (în Grigorescu, Mănăştur, Mărăşti), adică mai puţin de 90 de euro de persoană.
În Cluj, preţul minim cerut pentru o cameră într-o vilă nouă ar fi de 125 de euro pe lună, dat fiind că o casă cu patru camere dintr-o zonă ca Gheorgheni sau Bună Ziua este scoasă la închiriere cu 500 de euro pe lună.
Bucureşti: cel mai căutat cartier e Dristor
Într-unul dintre cele mai căutate cartiere bucureştene – Dristor -, chiria minimă cerută pentru o garsonieră este de 180 de euro, însă poate depăşi cu uşurinţă pragul de 200 de euro pe lună. Luând însă în calcul varianta de a împărţi locuinţa, în acelaşi cartier poate fi închiriat şi un apartament cu două camere, la un preţ de 250-270 de euro pe lună. Astfel, costurile ce revin pentru o cameră scad la 125-135 de euro pe lună.
Tot cu 250 de euro pe lună poate fi închiriat însă şi un apartament cu trei camere din zona Dristor-Baba Novac. În trei, costurile ar scădea sub 100 de